Hoe draag ik mijn therapeutische elastische kousen?
Voor een goed resultaat dient u de kousen dagelijks te dragen. U trekt de kousen bij voorkeur ’s ochtends direct na het opstaan aan. Uw benen zijn dan nog niet gezwollen. ’s Avonds voor het naar bed gaan trekt u ze weer uit.
Hoe trek ik mijn therapeutische elastische kousen aan?
- Keer de kous vanaf de voet binnenstebuiten, zodat het voetgedeelte in de kous blijft. Schuif het zijden aantreksokje (bij open teenstuk) over uw voet. Rek het voetgedeelte van de kous met twee handen goed uit en trek het voorzichtig over uw voet tot aan de wreef en de hak. Het voetgedeelte zit nu op zijn plaats.
- Pak de kous stevig vast aan de bovenrand en breng hem over de hak. Sla de bovenrand zo dicht mogelijk bij de enkel om. Trek aan dit dubbelgeslagen stuk de kous zo hoog mogelijk op. Herhaal dit net zo vaak tot het enkelgedeelte over de hak is. Zorg dat er geen plooien of vouwen op het voet- en enkelgedeelte zitten.
- Schuif het beengedeelte stukje voor stukje naar boven door het boord om te vouwen en aan het dubbelgevouwen gedeelte te trekken. Let erop dat u de kous niet draait, aan de randen trekt of te veel in lengte uitrekt.
- Verdeel de kous gelijkmatig over uw been. Zorg ervoor dat de kous zonder plooien of rimpels om uw been zit. Voor meer grip is het verstandig om aantrekhandschoenen te gebruiken. Trek het aantreksokje bij de tenen van u af, onder de kous vandaan.
Hoe trek ik mijn therapeutische elastische kousen uit?
- Pak de kous bij de boord aan de bovenkant. Trek deze naar beneden tot over de voet.
- Plaats uw duim tussen de kous en uw hak en trek hem over uw voet.
Praktische tips / voorkomen van vroegtijdige slijtage
- Vermijd trekken aan het boordje van de kousen.
- Knip nooit losse draadjes af.
- Draag goed passende schoenen met een gladde binnenzijde.
- Draag over uw kous een sok of pantykous, dit voorkomt slijtage aan de onderkant van uw kous.
- Let op scherpe nagels en sieraden. Deze kunnen de kousen beschadigen.
- Repareer uw kousen niet zelf, dit gaat ten koste van de kwaliteit en de werking.
- Na het douchen gaat het aantrekken van kousen extra moeilijk, omdat de huid klam is. Eventueel kunt u ’s avonds douchen in plaats van ’s ochtends.
- Bij het aantrekken van de kousen kunt u aantrekhandschoenen gebruiken, deze zijn via mij verkrijgbaar. Ook kunt u huishoudhandschoenen met goed profiel gebruiken. Dit is om beschadigingen te voorkomen. Indien u geen handschoenen heeft, kunt u voor meer grip op de kous de handen wat bevochtigen met schoon water.
Hoe kan ik therapeutische elastische kousen het beste wassen en drogen?
Volg altijd het bijgeleverde wasvoorschrift op!
Was uw kous zo vaak mogelijk, minimaal drie keer per week. Dit kan in een handwarm sopje, spoel de kousen na het wassen goed uit zodat er geen zeepresten achterblijven en nooit wringen. Of was de kous in de wasmachine op een wol- of fijnwasprogramma op 40°, echter niet op een hoog toerental centrifugeren en niet in de droogtrommel. Gebruik nooit wasverzachter, bleek of bleekmiddelen, vlekkenwater, wasbenzine of iets soortgelijks. Om de kousen sneller te laten drogen kunt u ze na het wassen stevig in een handdoek rollen en krachtig uitdrukken. Vervolgens hangend of liggend laten drogen. Nooit in de droogtrommel, bij de kachel, op de verwarming of in de zon. Door veelvuldig te wassen behouden kousen langer hun druk en gaan ze langer mee.
Wat te doen tegen afzakken van mijn kous?
Vier à vijf keer per dag de kous omhoog trekken is normaal! Trek de kous dan vanaf de enkel weer goed omhoog volgens de aantrekvoorschriften. Wanneer dit vaker moet gebeuren of wanneer de kousen na een uur halverwege het been hangen, is het verstandig met mij contact op te nemen zodat we naar een oplossing kunnen zoeken. Na het wassen komt de kous weer terug in zijn vorm en zal daardoor minder snel afzakken. Kijk dus goed naar de wasvoorschriften.
Hoe verzorg ik de siliconenband?
Een siliconenband is een speciale band aan de bovenzijde van uw kous voorzien van een antisliplaag met siliconennoppen. Niet elke kous heeft een siliconenband, deze band wordt vaak toegepast bij lange kousen tot aan de lies. Voor goede grip op de huid en de levensduur van de siliconenband is het belangrijk deze elke dag schoon te maken met water en zeep. Zo krijgen huidschilfers en huideigen vetten geen kans zich te nestelen tussen de siliconennoppen.
Waarom mag ik geen zalf, olie of vet onder de kous op de huid aanbrengen?
In het breiwerk van therapeutische elastische kousen zijn vaak rubberdraden verwerkt. Zalven, oliën en vetten tasten rubber aan, waardoor de draden kunnen breken. U ziet dan witte puntjes in de kous (de gesprongen rubberdraden) en u voelt dat de ‘rek’ uit de kous is. De kous heeft zijn druk verloren. Het meest kwetsbaar zijn de natuurrubberdraden. Indien u tóch zalf of vet moet gebruiken, kunt u dit het beste ’s avonds doen als de kousen uit zijn en u naar bed gaat. De zalf heeft dan de hele nacht de tijd om in de huid te trekken. Controleer ’s morgens vóór het aantrekken van de kous dan wél even of de huid niet meer vettig is.
Wat is de levensduur van therapeutische elastische kousen?
De levensduur van een kous is zes à zeven maanden. Dit is de reden dat u twee stuks of twee paar kousen per jaar vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar. Als u de nieuwe kousen heeft ontvangen, is het de bedoeling dat u beide nieuwe kousen meteen gaat dragen. De kousen van het jaar daarvoor bieden niet meer de optimale druk en hebben hierdoor hun therapeutische waarde verloren. Gooi de kousen van het jaar daarvoor altijd weg. De levensduur van de kousen hangt ook in grote mate af van hoe de kousen worden gewassen en behandeld.
Zijn er nog andere hulpmiddelen om de therapeutische elastische kousen gemakkelijker aan- of uit te trekken?
Ja, indien u door krachtsverlies of gebrek aan lenigheid toch nog problemen heeft met het aan- of uittrekken van de therapeutische elastische kousen, dan bestaan hiervoor diverse handige hulpmiddelen. Indien dit gewenst is kunt u het beste contact opnemen met een ergotherapeut. Deze bekijkt met u welk hulmiddel het beste van toepassing is in uw situatie. Voor aanvraag van een specifiek hulpmiddel en vergoeding door uw zorgverzekering, kan u of uw ergotherapeut vervolgens contact met mij opnemen.